Radartól az uszodán át a kézi csarnokig

2018.10.09.

Radartól az uszodán át a kézi csarnokig

– Megfelelő ütemben haladnak a beruházásaink – jelenti ki Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, mikor arra kérem, hogy vonjunk mérleget.

– Néhány hete adtuk át a felújított radari sportcentrumot. Kellemes hangulatú, vidám, igazi sportos családi nappal ünnepeltük meg a megújult létesítményt.  Mivel már a kivitelezés ideje alatt is tájékozódtam, tudom, hogy a felújítást végző szakemberek számára a küzdőcsarnok felújítása jelentette a legnagyobb kihívást, hiszen az épület hosszú évek elhanyagoltsága miatt siralmas állapotban volt. A födém, ami megmaradt, ezen kívül mindent újjá kellett építeni. 

Ma már élmény ide belépni, a kiinduló állapothoz képest csoda történt ezen a helyen. A  küzdőcsarnok mellett a megújult atlétikacsarnok, és műfüves illetve füves futballpálya is várja a sportolni vágyókat.
–  Befejezéshez közeledik a „Zöld város” programunk is.
–  A Vasmű úti kávézót már birtokba vették a városlakók, kész a két Vasmű út közötti zöld felület. Hamarosan befejeződik a járdák, a lépcsősorok felújítása, a közvilágosítás is elkészül azon a részen.  Lesz felnőtt játszótér is a területen. 
– Látványos szakaszához érkezett a Zöld SZTK épülete.
–  Igen, heteken belül finishez közeli állapotba kerül a homlokzat felújítása. Tapasztaljuk, ha arra járunk. Úgy vélem, év végére befejeződik az építkezés, s a jövő év elején birtokba  vehetik a járási hivatal dolgozói és  a városlakók a modern közigazgatási centrumot. 
– A legfontosabb azonban az, hogy elkezdődik az uszoda felújítása…
–  Október 1-jén bezárja kapuit az uszoda a nagyközönség előtt.  A Modern Városok Program keretében, az önkormányzati tervek szerint egy korszerű, komplex fürdő- és vízisportcentrum létesül az Építők útja, Hunyadi János út, valamint a Víztorony határolta területen. Első lépésként visszavásároltuk, felújítottuk a nyár elején megnyitott Aquantis Élményfürdőt. A sportuszoda felújítása e folyamat második fázisa, amely várhatóan jövő nyárra fejeződik be. A munkálatokat három fejlesztési szakaszra osztottuk. Elsőként az épület külső borításának cseréjével, az öltözők, a fogadóterek, az irodai rész átalakításával kezdünk. A harmadik szakasz végére teljes mértékben megvalósul az építészeti, épületgépészeti, az elektromos hálózat felújítása. Kicserélik a lelátókat, a FINA előírásainak megfelelően, elosztását tekintve is teljesen új öltözőket alakítanak ki, korszerű vizesblokkokkal. Húsz centiméterrel megemelik a belső medencetér padlózatának szintjét, ezzel a jelenlegi 180 cm helyett a nemzetközi szövetség szabályzatának megfelelő kétméteres medencemélységet elérve. Belül új fal- és padlóburkolatokat, álmennyezetet kap az épület. A nyílászárók cseréje, a tető szigetelése nagymértékben javítja majd az energiahatékonyságot. Az uszoda felújítása több száz sportolót érint, elhelyezésükről folyamatos tárgyalásokat folytattunk a sportegyesületekkel, hogy minél hatékonyabban segítsük őket a felújítás ideje alatt. Van, amiben már megoldásra jutottunk, de van, ami még a napokban dől el. Az egész beruházás meghaladja a 2,9 milliárd forintot.
A múlt közgyűlésen szó esett egy szállodáról is…
– Igen, a szakemberekkel megvizsgáltattuk a múzeum épületének szállodává alakítását, és úgy látjuk, turisztikai szempontból előnyösebb lenne az élményfürdő-uszoda közötti részen létrehozni. Hogy pontosan mekkora és milyen lehetne, azt a közeljövőben készítendő koncepcióterv fogja tartalmazni.
– A hírek szerint a Dózsa mozi felújítása is a  kertek alatt van…
– Most adtunk be az épület energetikai korszerűsítésre egy pályázatot. Ha ennek megérkezik az eredménye, azonnal neki tudunk állni a felújításnak, hiszen a tervek már készen vannak. Ezzel a támogatási összeggel egészítjük ki a Területi Operatív Fejlesztési Programban biztosított forrást. Együttesen több mint félmilliárd forintból egy minden tekintetben korszerű és gyönyörű mozink és rendezvényépületünk lesz.
– Mintha csend lenne a kézilabdacsarnok körül…
– Ez nem így van, mert most zajlik a tervezés. A koncepcióterv elkészült, amely már ott van  miniszterelnök úr előtt. Amint megtekintette és jóváhagyja, elkezdhetjük az egyeztetéseket a kiviteli tervekről. Nincs szó semmilyen késlekedésről. Itt olyan létesítménynek kell születnie, amely hosszú távra készül, funkciójában és megvalósításában a legmegfelelőbb. Ne feledjük, egy hatmilliárdos beruházásról van szó. Polgármesterként nem engedhetem meg, hogy ne a legjobb megoldás szülessen, mert mi a jövőnek építünk, nem a választási kampánynak. De mielőtt rákérdezne, készül a vidámpark koncepcióterve is. Az elképzelések néhány elemét módosítani kell, és nagyon jól halad a szabadstrand – Remix – yacht-kikötő fejlesztése is. Hamarosan be tudok számolni a Mondbach-kúriát érintő terveinkről is.
vissza