Falra festett múlt

2018.09.02.

Falra festett múlt

Keresztesiné Deutsch Éva felismerte a Római városrész bástyafalán lévő képen azt a fotót, amelyet ő tett fel egy közösségi oldalra. Édesanyja van az 1960-as évekbeli felvételen.

Mindenestre ez a kép is most már az egész város számára láthatóvá válik a nemrég elkészült alkotáson.

A történet még tavasszal kezdődik az ötlet gazdája Joó László, Inkshane Tetováló stúdió vezetője, aki felkereste Deák Nórát, a Kortárs Művészeti Intézet vezetőjét, hogy a graffitiseket tömörítő közösségük kaphatnak-e bemutatkozási lehetőséget a KMI-ben. Nóráék megnézték az alkotásokat, s néhány nagyon figyelemre méltó munkával találkoztak, így rábólintottak, hogy jövőre mindenképpen lehetőséget biztosítanak számukra.

- Ekkor ajánlottuk fel, hogy a közösségnek nincs-e kedve részt venni az Újpart Művészeti Egyesület alkotótelepén- meséli az igazgató. – Joó László elmondta, hogy régi vágyuk a Római körút eleji bástyafal festése. Elhozták a terveket, amelyek a várostörténetét jelenítették meg korabeli fényképek felhasználásával. Néhány apróbb módosítás után elfogadta az önkormányzat illetékes bizottsága, s hozzá is járult a költségekhez, amiből az alkotók meg tudták venni a festékeket.

Augusztus 13-án elkezdődött a munka. Éjjel projektorral felvetítették a készítendő képet, így festették fel körvonalakat, nappal pedig elkezdődött a képek kitöltése. Közel másfél hét alatt szinte éjjel-nappal dolgoztak a graffitisek a falon. Közben… Már készítése idején megszerették a városlakók az alkotást. A társasház áramot, raktárhelyet adott, járókelők üdítőket hoztak az alkotóknak. Volt, aki megkérte őket, hogy híres sportoló rokonát nem festenék-e fel,, hozott róla képet.  A heroikus munka dandárját három fiatalember végezte el: Boros István, Pacskó Dániel, Harsányi Zotmund Bence és Joó László.

Hogy mit is üzen ez a bástyafal?  Egyrészt azt, hogy városunk panelházai ily módon is hozzákapcsolódhatnak a város történelmi részéhez, ezáltal egy egységes, nekünk kedves, turisztikai értéket felmutató attrakcióval gazdagodott.

- Másrészt megmutatja a közösségi összefogás erejét,- hangsúlyozza Cserna Gábor polgármester - s azt hogy a jó ügyek megtalálják a jó embereket. Köszönöm az alkotóknak, köszönöm a segítőknek. Fontosnak tartom, hogy városunk újabb és újabb értékekkel gazdagodjon.

vissza